Tankar kring meritvarde.nu

Mitt hittills största sidoprojekt är hemsidan meritvarde.nu. Målet med projektet var att skapa ett verktyg för gymnasieelever att räkna ut sitt meritvärde och se vilka utbildningar de kan komma in på. Tanken är att man ska kunna gå in under hela sin tid på gymnasiet och se hur man ligger till. Att enkelt kunna testa hur mycket skillnad ett A skulle göra jämfört ett C i nästa kurs är något som skulle motiverat mig under min gymnasietid. Till min hjälp hade jag Python, Flask, Selenium, JavaScript och MySQL. (Jag har nu lagt ner sidan då jag har gått vidare med annat.)

Räknare

Fylla i sina betyg kan vara en härva. Alla läser olika kurser, totalpoäng och program så min lösning på det vara att man helt enkelt fyller i så många poäng man fått i varje betyg. Fördelarna med det är att det inte spelar roll vilket program man läser om man läser en viss kurs som inte är del av ens program eller inte läst klart alla kurser. Räknaren kan ge dig ditt meritvärde ändå.

Databas

Jag ville att man skulle kunna söka efter olika utbildningar och se vad de har haft för intagningspoäng de senaste åren. För att göra det så skrev jag ett Python skript som med hjälp av Selenium gick in på statistik.uhr.se och gjorde en del uttömmande sökningar som jag sedan kunde ladda hem som Excel filer tack vare en funktion på deras hemsida. Dessa gick jag sedan igenom med ytterligare ett Python skript som skapade en MySQL databas. Det var väldigt kul att skriva den här delen, jag kommer definitivt skriva fler parsers!

Sökning

Sökningen görs med hjälp av asynkrona JSON anrop och lite MySQL magi. Jag hade inte gjort så mycket ”avancerad” MySQL tidigare men här fick jag för första gången se styrkan i LIKE och JOIN statements. Ser fram emot att lära mig ännu mer om databaser, längtar efter och läsa mer om det i min master. Det är inom sökningen jag vill lägga mest förbättring i framtiden. Tanken är att jag ska anpassa sökningen efter vilket meritvärde man har och ge bättre förslag på vilka utbildningar som kan passa.

 

Relaterade inlägg